Hilla

Hilla elokuussa 2011

Rekisterinimi: Villivadelman Tsunami, FI23342/09
Rotu: chihuahua, pitkäkarvainen
Syntymäaika: 23.2.2009
Väri: punasoopeli valkoisin merkein
Terveys:

  • Polvet 0/0 (04/2010 ja 03/2013).
  • lonkat C/C (epävir. 03/2014), kliinisesti huomattavaa löysyyttä, ei nivelrikkoa
  • selässä kalkkeumaa L6-L7-välissä
  • Ei perinnöllisiä silmäsairauksia, lievä lasiaisen rappeuma ja lasiasivuoto kammiossa (01/2019)
  • sydän ok (04/2010, 06/2017, 01/2019)
  • steriloitu 22.12.2014

Harrastukset: Nykyään täysipäiväinen seurakoira ja seikkailija. Aiemmin harrastuksina koiratanssi (freestyle AVO, HTM ALO), toko (ALO3), agility, rally-toko (ALO) ja temppuilu

Hilla on äidin oma pieni henkivartija. Mikään ei jää tältä neidiltä huomaamatta. Sinänsä hyvä homma, koska silloin ei pääse pahikset koskaan yllättämään. Välillä kyllä toivoisi, että Hilla-poliisi ottaisi vähän lomaa, koska suurin osa vastaantulijoista ja vieraista kanssakulkijoista on kuitenkin ihan ystävällisiä. Mutta Hillaan voi luottaa. Sen elekieli on erittäin selkeää ja reagointi johdonmukaista. Pitää siis olla vain askeleen edellä pienen henkivartijan aivotuksia.

Erityisen onnellinen Hilla on retkeillessä. Kallioilla ja kivillä Hilla oppi kulkemaan jo nuorena. Purojen yli se sovittaa askeleensa joko hyppyyn tai kahluuseen. Onpa se kerran jokea ylittäessä heittänyt uimasillekin, kun eivät tassut enää osuneet pohjaan ja yli oli päästävä ennen kuin kuljetuspalvelu oli asiansa tasalla. Hillaan voi luottaa, jos täytyy löytää reitti lähtöpaikalle monimutkaisenkin haahuilun jälkeen. Neiti on parasta mahdollista seuraa vaikkapa marjastusreissulle.

Uuden oppiminen on Hillasta kivaa. Erityisen kivaa se on siksi, että silloin saa herkkuja. Olemme harrastaneet tokoa Hillan kanssa jo pentukursseilta lähtien. Ensimmäisessä kokeessa Hilla kävi 2.9.2012 tuloksella ALO3, 119 pistettä.

Tokoilun lisäksi Hilla tykkää temppujen harjoittelusta. Naksutellen Hilla on oppinut monenmoista hyödyllistä tai vähän vähemmän hyödyllistä temppua. Temppuilun kautta löysimme koiratanssin ja hurahdimme lajiin täysin. Hilla debytoi koiratanssikisoissa freestylen alokasluokassa Janakkalassa 3.3.2012. Sittemmin olemme kilpailleet HTM:ssä. Rally-tokokisoissakin Hilla on startannut yhden kisan verran. Agilityä se on harrastanut ilman kisatavoitteita, mutta se on viime aikoina jäänyt vähemmälle.

Hilla jäi aktiiviharrastuksista sairaseläkkeelle keväällä 2014, kun selvisi, että sillä on huomattavan löysät lonkat ja selässä yhdessä nikamavälissä kalkkeumaa. Molemmat näistä aiheuttivat kipua ja jotkut liikkeet aiheuttivat Hillalle kipua (kuten oikealla seuraaminen), joten Hilla siirtyi tärkeisiin aktiivisen seikkailijan ja seurakoiran tehtäviin. Tavoitteena on pitää pikkupoliisi kivuttomana ja hyvässä kunnossa pitkälle tulevaisuuteen. Siinä onkin onnistuttu ja nyt seniori-ikään ehtineenä Hilla treenaa omaksi ilokseen hyvillä palkkaehdoilla todella tomerasti, lenkkeilee aktiivisesti erityisesti kivoissa paikoissa vapaana ja tutkii maailmaa häntä tötteröllä.