Naava

Naava 4 kk heinäkuussa 2011.

Rekisterinimi: Villivadelman Winterlovers, FI27048/11
Rotu: chihuahua, pitkäkarvainen
Syntymäaika: 4.3.2011
Väri: fawn
Terveys:

  • sydän ok (03/2012, 06/2017, 01/2019)
  • silmät ok (08/2012 ja 01/2019), todettu oireeton distichiasis 01/2019
  • polvet 2/0 (03/12), vasen polvi korjattu leikkauksella 03/2014, oikea polvi leikattu tapaturman vuoksi 04/2013
  • lonkat A/A (13.8.2014), kliinisesti huomattavaa löysyyttä, ei nivelrikkoa
  • selässä lannerangan ja lonkkien alueella muutoksia, virallinen selkälausunto (17.8.2014) VA0 (normaali), SP0 (puhdas), LTV0 (normaali)
  • alapurenta
  • epilepsiakohtaus 26.10.2014 ja seuraava 27.12.2014. Magneettikuvattu Aistissa 29.12.2014, diagnoosi granulomatoosi meningoenkefalia, joka selittää kohtaukset. Lääkitykset päättyneet 2016.
  • steriloitu 22.12.2014
  • granulomatoosi meningoenkefalia palasi 21.1.2020. Diagnoosi varmistettu Aistissa magneettikuvassa 22.1.2020, jonka jälkeen lääkitys loppuelämän ajan, sivulöydöksenä magneettikuvassa syringomyelia
  • epileptinen kohtaus GME:hen liittyen 1.4.2020

Harrastukset: Aktiivinen seurakoira ja seikkailija

Naava on Hillan siskontyttö, joka hurmasi tulevan omistajansa ensi näkemältä. Pieni pentu kun tepasteli suoraan luo ja lipaisi sormea kuin tervehtien. Hillan mielestä 6-viikkoinen Naava oli aika rasittava. Vähän yli 7-viikkoisena Naava oli jo kiinnostava ja tytöillä kävi ajatukset kivasti yhteen. Kun vielä Aatunkin mielestä Naavaa saattoi sietää, oli homma selvä: Naavasta tuli Hillalle pikkusisko.

Naava on vauhdikas ja iloinen. Naavan mielestä kaikkialle voi ja pitää mennä juosten. Lelut ovat aivan mahtavia. Naavassa asuukin pieni sisustussuunnittelija. Jokaisella lelulla on erittäin tarkoin mietitty paikka keskellä olohuoneen lattiaa. Tai voi se olla eteisen lattiallakin, kunhan on keskellä. Välillä lelujen järjestystä muutetaan, mutta ne ei siinä prosessissa todellakaan mene takaisin lelukoppaan, vaan jonnekin muualle keskelle. Tai sitten Naavan omaan Luolaan, jonne muilla ei ole asiaa.

Pikkuneiti on perheemme ilopilleri ja hattara-aivo, joka keksii leikit vaikka mielikuvituskaverin kanssa, jos kukaan muu ei juuri sillä hetkellä innostu rallaamaan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö korvien välissä olisi viisauttakin. Naava on hauska harrastuskaveri ja se on aina innokkaana tekemässä. Sen mielestä on aina sen vuoro treenata tai tehdä tai saada tai mennä. Tekemistä tämä ikiliikkuja kaipaakin. Tylsää Naavan touhuja seuraillessa ei ikinä ole.

Harrastuspuolella olemme treenailleet tokon alkeita ja koiratanssia. Agilityesteitäkin olemme käyneet katselemassa ja Naava on niihin varsin ihastunut. Putki on paras, sillä sinne voi pinkaista täydellä vauhdilla. Sattumien kautta kävi kuitenkin niin, että Naavakin on kisannut jo ensimmäisen kerran koiratanssissa freestylen alokasluokassa Lempäälässä 14.4.2012, vain reilun vuoden ikäisenä.

Naavan harrastuskoiraura jäi taakse kesällä 2014, kun toisen polvileikkauksen jälkeen pieni koira alkoi oireilla kipuillen. Kävi ilmi, että Naavan lonkat ovat huomattavan löysät, vaikka ne ovatkin rakenteeltaan normaalit. Tähän liittyi myös selästä löytynyt epämuodostuma, jonka vuoksi Naavan lonkkien ja ristiluun välinen liitoskohta on huomattavan lyhyt ja se todennäköisesti aiheuttaa kivut. Ennen polvileikkausta Naava todennäköisesti kompensoi lonkkien ja alaselän ongelmia löysän polvensa avulla. Kun polvet korjattiin, alkoi rakenteelliset ongelmat vaivata. Niinpä Naava ei enää harrasta aktiivisesti muuta kuin itsensä kunnossa pitämistä jumppaliikkein ja venytyksin, sekä normaalia aktiivisen pikkukoiran arkea retkeillen ja touhuten. Tavoitteena on pitää Naava kivuttomana tai ainakin kivut hallinnassa pitkään. Ja siinä tavoitteessa ollaan onnistuttu loistavasti. Naava on nyt nyt veteraani-ikäisenä hienossa kunnossa. Se jaksaa seikkailla vaikka kuinka hyvin ja innostuu kaikesta edelleen samalla hattara-aivointensiteetillä kuin pienenäkin. Treenit ovat Naavalle todella tärkeät ja myös seikkailut.